måndag 12 oktober 2015

Små kläder gör stor skillnad


Idag har vi en gästbloggare här på sidan. Följande text är skriven av Jens Lindell på Landstinget Blekinges kommunikationsavdelning. Artikeln publicerades i den interna landstingstidningen i september. Så roligt att erat jobb uppmärksammas! Har fått mkt positiv återkoppling!

Överallt i Sverige sitter människor och syr kläder till landets allra minsta – barn som fötts för tidigt. När Kristine Thorell kommer till neonatalavdelningen i Karlskrona med en ny leverans möts hon

av glädje och förväntan. Alla som arbetar här vet vilken stor skillnad en liten body eller mössa kan göra.

 

– Att klä sitt för tidigt födda och kanske sjuka barn i färgglada bebiskläder, som inte känns stora som tält, hjälper föräldrarna att få lite av den positiva känsla som föräldrar till ett fullgånget och friskt barn får mer automatiskt, menar Bibbi Nordbäck, barnsjuksköterska. Tillsammans med barnsköterskan Ann-Christine Olausson går hon nyfiket igenom innehållet i väskan som Kristine Thorell burit med sig.

Kristine är apotekare i Landstinget Blekinge. Men på fritiden syr hon kläder i storlek 38 till 50. Det är en syssla hon delar med ett helt nätverk av cirka 1 500 andra runtom i landet. Många av dem är föräldrar som själva har fått för tidigt födda barn, och vill göra något för andra i samma situation. Förutom personer som syr innehåller nätverket andra som hjälper till med att exempelvis skaffa fram tyger, och så en insamlingsansvarig i varje landsting. Kontakter och samordning sker via Facebook. Cirka 20 neonatalavdelningar runtom i Sverige, de sjukhusavdelningar där för tidigt födda vårdas, får kläder från nätverket.

 

Svårt att få tag i små storlekar


– De kläder jag har med mig i dag är det Anna Mühlenbock från Stockholm som sytt, berättar Kristine, insamlingsansvarig för Blekinge, och lägger fram en hög med bebiskläder. Med sig tillbaka till nätverket får hon inte bara tacksamhet utan även synpunkter och önskemål.

– Mest av allt önskar vi oss mössor och filtar. Många barn behöver ligga på värmemadrasser och då ligger de utan kläder på kroppen, för att tyget inte ska isolera bort

värmen, förklarar Bibbi Nordbäck.

I en av salarna ligger nyfödda trillingar. Deras föräldrar, som vill vara anonyma, vittnar om svårigheten att få tag på kläder i mindre storlekar än 50 till barnen, som fötts åtta veckor för tidigt. Nu får de välja en body till var och en av trillingarna.

– Det är första gången vi klär dem i något sådant här, konstaterar deras mamma.

För medarbetarna vid neonatalavdelningen är det en viktig detalj att familjerna får ta kläderna

med sig hem.

– Många sparar ju sitt barns första kläder och det vill vi att även mammor och pappor till för tidigt födda ska kunna göra, säger Ann-Christine Olausson.

  

Helt ideellt arbete


Allt arbete med att skaffa fram bebiskläder i storlekar som passar för tidigt födda sker på fritiden och helt utan betalning. De mönster man syr efter får bara användas för att sy kläder som ska skänkas, inte säljas. Prematurförbundet sponsrar verksamheten med tryckknappar och det händer att företag skänker tyger. Initiativet till nätverket togs vintern 2012. Den första leveransen till Blekingesjukhuset i Karlskrona skedde hösten 2014.

Är du intresserad av nätverket? Vill du sy eller bidra på annat sätt?
Kontakta Kristine Thorell på kristine.thorell@gmail.com

Fakta: Det föds omkring 7 000 barn för tidigt varje år i Sverige. De som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar